Αγροτικά
Γραμματοσειρά

Με συλλαλητήριο και τρακτέρ θα υποδεχθούν τον πρωθυπουργό την επόμενη Τρίτη οι αγρότες.Με τρακτέρ και συλλαλητήριο ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στη Λάρισα την ερχόμενη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική- φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως την χαρακτηρίζουν. Αυτό αποφασίστηκε σε κοινή αγροτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου και πήραν τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα και Δαμασίου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δαμασίου Γιάννης Γκανάς και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας. Τη συζήτηση συντόνιζε το μέλος του ΔΣ του Α.Σ. Τυρνάβου Γιάννης Δαμασιώτης.

Η ΕΟΑΣΝΛ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Λάρισα στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Θεσσαλία.

Ο Πρωθυπουργός θα έρθει σε μια φιέστα για να εξαγγείλει την «ανάπτυξη» της περιοχής όμως δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι αυτή η ανάπτυξη αφορά την κερδοφορία στις βιομηχανίες, τους μεγαλεμπόρους, τις τράπεζες. Δεν αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν τον μόχθο τους να μην έχει αντίκρισμα και το εισόδημα τους να μειώνεται σταθερά και δραματικά κάθε χρόνο. Δεν αφορά τους εργαζόμενους με τους μειωμένους μισθούς και τις ευέλικτες μορφές εργασίας και εκμετάλλευσης, τους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν καθημερινά τα μαγαζιά τους, τους συνταξιούχους των συντάξεων πείνας για αυτό όλοι μαζί θα δώσουμε την αγωνιστική απάντηση μας.

Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.α που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος. Αφορά στην κυνική ομολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην «οικονομία της αγοράς» στην διαμόρφωση των τιμών, στις «ανοιχτές τιμές» με τις οποίες παραδίδουμε την σοδειά μας. Ανοίγει έτσι τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες που αγοράζουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση. Αυτή την κερδοφορία των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων και την ρύθμιση των ανταγωνισμών τους στην παραγωγική αλυσίδα εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο «περί εμπορίας των νωπών προϊόντων» το οποίο δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικές κατώτερες τιμές στα προϊόντα ούτε και την άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων, δεν εξασφαλίζει τους παραγωγούς σε περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιος έμπορος ούτε και τις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε γάλα και κρέας.

Στην «ανάπτυξη» δεν χωράει η μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το «γεφύρι της Άρτας» για την περιοχή μας. Η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται αφού η θέση της είναι ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα των πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικών νερού στην Θεσσαλία θα καλυφθεί από μικροέργα, αναγκαία μεν, αλλά που δεν αποτελούν τη λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή της ερημοποίησης.

Η περιοχή μας στην πραγματικότητα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, αναπτυγμένη μηχανοποίηση της παραγωγής και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι έχουν την τεχνογνωσία για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η εφαρμογή της ΚΑΠ της Ε.Ε και των περιορισμών της στην παραγωγή, οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων μας έχει μετατρέψει σε χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στο Νομό μας η καπνοκαλλιέργεια έχει συρρικνωθεί δραματικά στην Ελασσόνα, το ίδιο συνέβη με την τευτλοκαλλιέργεια και το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης. Οι δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι δεν είναι πλέον βιώσιμες με τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Το εμπάργκο στην Ρωσία με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις δεσμεύσεις τους για το αντίθετο όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μείωσε δραματικά το εισόδημα σε Μήλα, Ροδάκινα, Αχλάδια και άλλα προϊόντα. Συνολικά όλα τα προϊόντα καρκινοβατούν ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει και οι ζημιές στην παραγωγή είτε δεν καλύπτονται είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία στην οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια ενώ οι βιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλη μείωση της τιμής του γάλατος για την νέα χρονιά.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία στον Νομό, παλεύει να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτροφών που παράγουν όλο τον πλούτο. Με την συγκέντρωση μας την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή αγροτών-κτηνοτρόφων και γεωργικών μηχανημάτων θα στείλουμε σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η «ανάπτυξη τους» δεν χωράει στις ανάγκες μας και για αυτό θα μας βρίσκει απέναντι της στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας την επιβίωση μας με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλει και παλεύει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ήδη συνεδριάζουν αγροτικοί σύλλογοι παίρνοντας αποφάσεις συμμετοχής ενώ κλιμάκια της Ομοσπονδίας κάνουν περιοδείες στα χωριά καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν ανάλογες συνεδριάσεις και περιοδείες σε όλο το νομό ενώ προγραμματίστηκαν ως τώρα συσκέψεις την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στην Αγιά στην ταβέρνα Χατζάκος και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στον Τύρναβο στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο.

 


Το 4 Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία

Το 4ο κατά σειρά Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, αυτό της Θεσσαλίας, πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Λάρισα, στο πλαίσιο των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων που υλοποιούνται με στόχο να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για τη διαμόρφωση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».

Οι εργασίες του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, θα ξεκινήσουν με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και θα ολοκληρωθούν με κεντρική εκδήλωση την Τετάρτη, στις 19:30, με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διεξαχθούν παράλληλες συνεδρίες, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση:

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

16:30 - 17:00 Προσέλευση (Larissa Imperial)

17:00 - 17:15 Κήρυξη έναρξης συνεδρίου:

-Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός

-Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός

17:15 - 17:45 Εναρκτήρια ομιλία:

-Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης

18:00 - 21:00 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Ομιλητές:

-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου

-Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης

-Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης

-Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου

-Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

- Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος

18:00 - 21:00 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική

Ομιλητές:

-Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου

-Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης

-Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας

-Πρόεδρος Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

- Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους

 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2017

10:00 - 10:30 Προσέλευση

10:30 - 13:30 1η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων

Ομιλητές:

-Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης

-Υπουργός Τουρισμού, Ελένη Κουντουρά

-Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μπουτίνας

10:30 - 13:30 2η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία

Ομιλητές:

-Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

-Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης, Αποστόλης Μπέμπης

13:30 - 14:30 Διάλειμμα - χρόνος για διμερείς συναντήσεις

14:30 - 17:30 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ομιλήτριες:

-Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου

-Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου

-Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Τσιάκος

14:30 - 17:30 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης

Ομιλητές:

-Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου

-Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης, Δωρεθέα Κολυνδρίνη - Χαλαστάρα

17:30-18:30 Διάλειμμα - Χρόνος για διμερείς συναντήσεις

Κεντρική εκδήλωση - Συμπεράσματα Συνεδρίου (Larissa Imperial)

18:50 Χαιρετισμός Δημάρχου, Απόστολου Καλογιάννη

19:00 Ομιλία Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού

19:30 Ομιλία Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

agronews

Ο Καιρός

Pirgos Greece Clear (night), 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:28 am   |   Sunset: 8:53 pm
82%     6.4 km/h     33.932 bar
Forecast
Πεμ Low: 18 °C High: 33 °C
Παρ Low: 17 °C High: 33 °C
Σαβ Low: 18 °C High: 29 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 29 °C
Δευ Low: 20 °C High: 28 °C
Τρι Low: 20 °C High: 27 °C
Τετ Low: 19 °C High: 27 °C
Πεμ Low: 19 °C High: 28 °C
Παρ Low: 18 °C High: 28 °C
Σαβ Low: 19 °C High: 29 °C