Αγροτικά
Γραμματοσειρά

Προτάσεις της «Ομάδας Εύφορη Γη Παραγωγών» στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας

Τι θα ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό οι αγρότες της Ηλείας 

O Νομό Ηλείας είναι ένας Νομός που στην πλειοψηφία του στηρίζεται στο Αγροτικό εισόδημα. Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και τους σεισμούς και στην προσπάθεια της να ανασυνταχθεί στην προσπάθεια των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή. Στα παραπάνω προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα με τους αγρότες να οδηγούνται στη πλήρη καταστροφή αφού στην προσπάθεια τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης.

Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στο πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση ο οποίος χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας είναι τεράστιο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας αγρότης δεν έχει πει ότι δεν θέλει να φορολογηθεί. Ζητάμε μια δίκαια φορολόγηση στην οποία θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν θα χρεωθούμε στο Ελληνικό Δημόσιο. Δεν ζητάμε τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών την ώρα που το 50% των αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ρύθμιση αυτών και δεν θα μπορέσει κανείς να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση το τριπλάσιο. Το κόστος παραγωγής κρίνεται δυσβάσταχτο και επιβάλλεται η μείωσή του. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα λιπάσματα και σπόρια. Εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσετέ θα αποτύχει. Σε ένα δύο χρόνια θα ψάχνεται αγροτικό εισόδημα να φορολογήσετε αλλά δεν θα βρίσκετε διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν. Όταν λέμε διαθρωτικά μέτρα εννοούμε:

Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων . Το ακούμε να εγκαινιάζεται για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη το 1981 και ακόμα δεν είναι έτοιμο.
Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου

Το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο Νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης . Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη στη τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευση των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό Ηλείας.

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί . Πρέπει να γίνει εξυγίανση να απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να προσφέρουν στο κύκλωμα της εμπορίας. Να υπάρχει ένας μόνιμος νόμος πλαίσιο και όχι όταν αλλάζει ο κάθε υπουργός να αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο με συνέπεια να μην εφαρμόζεται κανένας νόμος ποτέ.

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ

Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας. Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σε δύο χρόνια θα βλέπουμε την Κορινθιακή Σταφίδα μόνο από φωτογραφίες. Επίσης για το 2017 μείωση το κιλών από 150 στα 50 κιλά έτσι ώστε όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί να πάρουν την στρεμματική ενίσχυση.
Τροποποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ. Πρέπει να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες κλιματικές συνθήκες. Οι εκτιμήσεις πρέπει να γίνονται όταν οι καλλιέργειες είναι στο χωράφι και όχι μετά από μήνες. Επίσης όπως υπάρχει προθεσμία στους Αγρότες να πληρώνουν τις εισφορές να υπάρχει και προθεσμία που θα τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις, σε αντίθετη περίπτωση να πληρώνει ο ΕΛΓΑ τόκους για κάθε μέρα καθυστέρησης. Το 2016 η Κορινθιακή Σταφίδα έπαθε μεγάλη ζημιά στα αλώνια από πλημύρες. Δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη περιμένουν οι Σταφιδοπαραγωγοί από ΠΣΕΑ τις αποζημιώσεις.
Αυστηρός έλεγχος στην ελληνοποίηση των εισαγομένων προϊόντων
Να μην επιβληθεί ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια θα είναι η χαριστική βολή για τους αγρότες.
Κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί αφού η κυβέρνηση το είχε υποσχεθεί
Καταβολή αγροτικού πετρελαίου άμεσα
Βιομηχανική τομάτα έκδοση υπουργικής απόφασης
Αναδιοργάνωση ΤΟΕΒ του Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου
ΟΣΔΕ Είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε που οι Αγρότες πληρώνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων . Μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ταχυδρομεί τις αιτήσεις η πλειοψηφία που δεν έχει αλλαγές να τις καταθέτει πάλι στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αποζημιώσεις από πυρκαγιές σε μελισσοκόμους κτηνοτρόφους Δήμου Ήλιδας
Εκτάσεις λιμνών Νομοθετικό πλαίσιο να καλλιεργούν οι πραγματικοί αγρότες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Καιρός

Pirgos Greece Mostly Cloud (night), 15 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:47 am   |   Sunset: 5:42 pm
73%     22.5 km/h     33.864 bar
Forecast
Τετ Low: 9 °C High: 16 °C
Πεμ Low: 5 °C High: 12 °C
Παρ Low: 4 °C High: 15 °C
Σαβ Low: 12 °C High: 14 °C
Κυρ Low: 8 °C High: 13 °C
Δευ Low: 7 °C High: 11 °C
Τρι Low: 6 °C High: 13 °C
Τετ Low: 6 °C High: 12 °C
Πεμ Low: 3 °C High: 11 °C
Παρ Low: 5 °C High: 12 °C