Αυτοδιοίκηση
Γραμματοσειρά

Δήμος Πύργου: Έργο-σταθμός από το 2018 για τη διαχείριση του νερού και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών – Συνέντευξη Λιατσή και Ανδριόλα


Την Τρίτη 08/08/2017 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσή, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Γεώργιο Ανδριόλα, τον Τεχνικό Προϊστάμενο της ΔΕΥΑΠ κ. Τάκη Βασιλόπουλο και τον Μηχανολόγο – Μηχανικό, εκπρόσωπο της εταιρείας Θ-Φ ΑΤΕΕ κ. Θανάση Βαχαρίδη.

Αντικείμενο της συνέντευξης τύπου ήταν το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας»

Το έργο θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη Αυγούστου και θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην διαχείριση του νερού, όσο και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσής δήλωσε: «Η πόλη απογειώνεται με πιλότο την Περιφέρεια και είναι η καλύτερη στιγμή από τότε που συνεργάστηκα με τον Απόστολο Κατσιφάρα καθώς έγινε το μέγιστο που θα μπορούσε να κάνει για τον Πύργο. Τον ευχαριστώ γιατί μας βοήθησε να αξιοποιήσουμε ένα φάκελο που με μοναδικό τρόπο η ΔΕΥΑΠ συνέταξε, αυτό οφείλεται και στην αρτιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά και στον πρόεδρό της Γιώργο Ανδριόλα.

Αναδείχθηκε η προσπάθεια που είχε γίνει πριν το 2006. Είναι ένα έργο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα που μόνο δείγμα του υπάρχει σε άλλες πόλεις όπως η Καρδίτσα, το Άργος, η Κώς και φοβάμαι ότι πολύ δύσκολα θα προεκταθεί στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο αφού είμαστε στην Τρίτη φάση της αξιοποίησης των χρημάτων που μας δίνει η ΕΕ και δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλα κονδύλια για αυτού του είδους τις επενδύσεις.

Χρηματοδοτείται με 1.595.700 ευρώ και 382.968 ευρώ που η ΔΕΥΑΠ είχε κομπόδεμα για να συμπληρώσει και είμαστε ευτυχείς που σήμερα ανακοινώνουμε το έργο αυτό που θα χαρακτηρίζει τον Πύργο ως έξυπνη πόλη. Με το έργο ο Πύργος χωρίζεται σε 10 ζώνες και κάθε ζώνη ελέγχεται και απομονώνεται και μπορεί κανείς να παρεμβαίνει άμεσα.

Ίσως ολοκληρωθεί σε επόμενη διοίκηση δήμου και όχι επί των ημερών μου, αλλά είναι πολύ σημαντικό που σήμερα καταγράφεται η επόμενη μελέτη που αφορά ένα έργο όπου αυτοκίνητο της ΔΕΥΑΠ θα περνά έξω από τα σπίτια και με ένα κουμπάκι θα έχουμε ακριβή καταγραφή του νερού που έχει καταναλωθεί.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Γεώργιος Ανδριόλας δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ουσιαστικά ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 που υποβάλαμε αίτηση φάκελο, προς χρηματοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Σε χρόνο ρεκόρ 14-15 μήνες μετά γίνεται εγκατάσταση του αναδόχου του έργου. Τον Σεπτέμβριο 2016 βγήκαν οριστικοί πίνακες χρηματοδότησης και μέσα σε 10 μήνες έχουνε εγκατάσταση εργολάβου. Δηλαδή ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες που έχουν σχέση με έγκριση τευχών δημοπράτησης, διαγωνισμός, έλεγχος σύμβασης και πλέον το έργο ξεκινά.

Είναι το πρώτο έργο σε επίπεδο νομού το οποίο γίνεται σαν έργο με βάση νέο νόμο που αφορά τις συβάσεις για δημόσια έργα και προμήθειες που γίνεται στην περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, τον κ. Κατσιφάρα, γιατί αν δεν υπήρχε συνεργασία όλων δεν θα φτάναμε εδώ. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι είναι ένα έργο που ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην ΔΕΥΑΠ προς χρήση μέσα σε αυτή την δημοτική αρχή, σε 18 μήνες εφόσον υπάρχει ομαλή ροή στη χρηματοδότηση.

Το έργο θα λειτουργήσει με τηλεδιαχείρηση, είτε μέσω κινητού ή μέσω κέντρου ελέγχου. Θα υπάρχει πλήρη αποτύπωση του δικτύου της πόλης, σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε ότι πρόβλημα υπάρχει.

Θα μας δίνει την δυνατότητα να απομονώνουμε τμήματα που έχουν διαρροή, να αυξομειώνουμε την πίεση, να απομονώνουμε κομμάτια δικτύου. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις διαρροές άρα θα μπορέσουμε να χαμηλώσουμε το κόστος. Ίσως να μπορέσουμε να κάνουμε παρέμβαση τιμολογίων προς τα κάτω. Είναι ένα έργο εκσυγχρονισμού που σύντομα θα επιφέρει αποτελέσματα και οικονομικά οφέλη στους συνδημότες μας.»

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Θ-Φ ΑΤΕΕ κ. Θανάσης Βαχαρίδης δήλωσε: «Η θέση μας γίνεται δύσκολη αφού πρέπει να παραδώσουμε ένα έργο πλήρως λειτουργικό ακριβώς σύμφωνα με την μελέτη που ήταν συντεταγμένη ορθά από την Υπηρεσία. Με έναν φιλικό προς τον χρήση και το περιβάλλον δίκτυο, από πολυαιθυλένιο, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός σε 30 επιλεγμένες θέσεις για την διαχείριση της πίεσης για την ανίχνευση των διαρροών, τον υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.

Η εταιρεία μας έχει αρχίσει τις παραγγελίες υλικών τις προσμετρήσεις μιας και οι εργασίες εγκατάστασης των σταθμών θα ξεκινήσουν από το τέλος του μήνα. Όταν παραδοθεί το έργο η ΔΕΥΑΠ μέσα από ένα κέντρο ελέγχου δεν θα ψυχανεμίζεται στο να ψάχνει που είναι οι διαρροές γενικά αλλά θα γνωρίζει ακριβώς το σημείο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό διαρροών του 52% που υπάρχει ως τώρα και να πιάσουμε το όριο του 15% που θέτει η ΕΕ».

Ο Καιρός

Pirgos Greece Clear (night), 18 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:18 am   |   Sunset: 8:44 pm
80%     6.4 km/h     34.135 bar
Forecast
Τετ Low: 17 °C High: 28 °C
Πεμ Low: 16 °C High: 25 °C
Παρ Low: 16 °C High: 25 °C
Σαβ Low: 16 °C High: 27 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 26 °C
Δευ Low: 17 °C High: 25 °C
Τρι Low: 17 °C High: 26 °C
Τετ Low: 17 °C High: 25 °C
Πεμ Low: 17 °C High: 26 °C
Παρ Low: 18 °C High: 27 °C