Διεθνή
Γραμματοσειρά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «χτύπησε» και στο Σκοπιανό, υιοθετώντας τις εθνικιστικές θέσεις που εκφράζονται στη ΠΓΔΜ, κυρίως από τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοβ.

Ο «Σουλτάνος», κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό πρόεδρο, άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει τη πάγια θέση της Άγκυρας, στο ονοματολογικό ζήτημα, κάνοντας λόγο για «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία τηρεί στάση αρχής και θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «η Τουρκία, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

Ρητορική εθνικής φύσεως που έρχεται σε αντίθεση με τα μετριοπαθή και ήπια πολιτική που προωθεί ο πρωθυπουργός Ζάεφ, ανέπτυξε ο πρόεδρος Ιβάνοφ, κατά την συνάντηση με τον Ερντογάν. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο Καιρός

Pirgos Greece Partly Cloudy (night), 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:14 am   |   Sunset: 9:0 pm
82%     6.4 km/h     34.033 bar
Forecast
Δευ Low: 18 °C High: 28 °C
Τρι Low: 17 °C High: 22 °C
Τετ Low: 17 °C High: 22 °C
Πεμ Low: 17 °C High: 24 °C
Παρ Low: 16 °C High: 25 °C
Σαβ Low: 16 °C High: 26 °C
Κυρ Low: 17 °C High: 28 °C
Δευ Low: 17 °C High: 30 °C
Τρι Low: 18 °C High: 30 °C
Τετ Low: 18 °C High: 31 °C