Ελλάδα
Γραμματοσειρά

Έμμεση σύνδεση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα, έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν,

λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ευρωτουρκική Σύνοδο. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο «Σουλτάνος» έβαλε στην ίδια ζυγαριά τις δύο υποθέσεις και ενίσχυσε το σενάριο που θέλει την Άγκυρα να εγείρει-στο κοντινό μέλλον- θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που βρήκαν καταφύγιο στην χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Για πρώτη φορά, έστω και δια της πλαγίας οδού, ο Ταγίπ Ερντογάν, συνέδεσε την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, με τους οκτώ Τούρκους που διέφυγαν στην Ελλάδα και η Άγκυρα ζητάει μετά επιτάσεως την έκδοσή τους. «Μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Μου είπαν να φροντίσω να αποφυλακιστούν και τους απάντησα ότι δεν είμαι πιο μεγάλος από τη δικαιοσύνη. Τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην ασχολούνται το ίδιο και με εκείνους που διέφυγαν στην Ελλάδα αφού έκαναν πραξικόπημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν στη συζήτησή του με τους Τούρκους δημοσιογράφους.

Η Αγκυρα ετοιμάζει παζάρι για τους στρατιωτικούς;

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Xουριέτ», ο Ερντογάν διευκρίνισε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφος, ότι «δεν συσχετίζονται τα δύο θέματα», ωστόσο φρόντισε μ’ αυτή την έμμεση αναφορά και σύνδεση των υποθέσεων, να στείλει τα μηνύματά του, που ενδεχομένως να αποτελούν τον «προάγγελο»-προπομπό της διπλωματικής οδού που θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα.

Το σενάριο που θέλει την Τουρκία να μετατρέπει σε ανατολίτικο «παζάρι» την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με αντάλλαγμα την επιστροφή των οκτώ Τούρκων, εξυφαίνεται από τα πρώτα εικοσιτετράωρα της σύλληψης των στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η Αγκυρα, δεν δείχνει κανένα σημάδι αναδίπλωσης ή έστω διαλλακτικότητας στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παρά το ευρωπαϊκό πρέσινγκ που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τα όσα είπαν Γιούνκερ και Τουσκ στον Ερντογάν, στη Σύνοδος της Βάρνας.

Η Τουρκία συνεχίζει τον «ψυχολογικό πόλεμο», διαρρέοντας μεταξύ άλλων, ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο φυλάκισης πέντε ετών, ενώ οι δικαστικές αρχές απορρίπτουν κάθε αίτημα αποφυλάκισης τους.

Ζητάει και τα ρέστα από την Κύπρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν, είπε και άλλα εξόχως ενδιαφέροντα στους Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τη Βάρνα. Αναφέρθηκε στο θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας-κάτι που τόνισε στην ευρωτουρκική σύνοδο- ότι η Αγκυρα, δεν θα κάνει βήμα πίσω. Μάλιστα μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την Κύπρο, ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο… «Εμείς λέμε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, που είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες της Κύπρου, δεν μπορούν να θεωρηθούν ανύπαρκτα. Λέμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθούν εκεί με βάση το διεθνές δίκαιο», επισήμανε χαρακτηριστικά

Ο Καιρός

Pirgos Greece Partly Cloudy (day), 33 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:19 am   |   Sunset: 7:37 pm
23%     22.5 km/h     34.203 bar
Forecast
Τρι Low: 18 °C High: 33 °C
Τετ Low: 17 °C High: 29 °C
Πεμ Low: 17 °C High: 27 °C
Παρ Low: 15 °C High: 27 °C
Σαβ Low: 16 °C High: 28 °C
Κυρ Low: 16 °C High: 27 °C
Δευ Low: 17 °C High: 27 °C
Τρι Low: 17 °C High: 26 °C
Τετ Low: 14 °C High: 23 °C
Πεμ Low: 13 °C High: 26 °C