Τοπικά Νέα
Γραμματοσειρά

Με την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού υπό του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ την προσεχή Κυριακή 15 Οκτωβρίου (του Σπορέως), στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο και ώρα 11:00 π.μ., καθώς επίσης...

με τα χαμόγελα ελπίδας, ζωντάνιας, αισιοδοξίας και τις χαρούμενες φωνές των παιδιών μας, ξεκινούν και πάλι την λειτουργία τους, τα Κατηχητικά μας Σχολεία στις Ενορίες του Πύργου, τα οποία αποτελούν μία πνευματική όαση για τις νεανικές ψυχές, ενώ είναι ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεόν, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη αυτός ο Ιερός θεσμός.

Μετά τον αγιασμό καθώς επίσης τις πατρικές νουθεσίες και παραινέσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, για μία υγιή, ευλογημένη και πνευματικά καρποφόρα Κατηχητική χρονιά, θα ακολουθήσει σεμνή εορταστική εκδήλωση με Χριστιανικά τραγούδια, κείμενα και ποιήματα από τα Κατηχητόπουλα και μικρή δεξίωση.

Στις ημέρες μας, τις δύσκολες και ζοφερές, είναι αναγκαίο να τονισθεί ότι προσφορά του Κατηχητικού Σχολείου, στην νεανική και τρυφερή αυτή ηλικία είναι αναγκαία και σημαντική όσο ποτέ άλλοτε, τα οφέλη που προέρχονται από την προσφορά αυτή στους νέους μας, μεταξύ πολλών άλλων είναι και τα ακόλουθα:

1) Καλλιεργεί στις ψυχές τους, την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο. 2) Τους βοηθά να διακρίνουν τους ποικίλους κινδύνους, τις παγίδες και τις κακοτοπιές της ζωής. 3) Τους δίνει πνευματικά εφόδια, τα οποία θα φανούν πολύτιμα και θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των διαφόρων δυσκολιών που πρόκειται να συναντήσουν στην ζωή τους. 4) Τους καθοδηγεί στον δρόμο του Ορθοδόξου ήθους. 5) Τους διδάσκει το σεβασμό των αξιών της κοινωνίας μας. 6) Τους αποφορτίζει από την πίεση, το βάρος και την κούραση της εβδομάδας. 7) Συντελεί στην κοινωνικοποίησή τους μέσα από το ομαδικό πνεύμα των συνάξεων και της ψυχαγωγίας. 8) Συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Για τους παραπάνω λόγους καθώς επίσης και για πολλούς άλλους ακόμη, είναι καθήκον να οδηγείτε σήμερα οι Χριστιανοί Γονείς τα παιδιά σας, στα Κατηχητικά Σχολεία και στην λατρευτική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

1) «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;».

Κατηχητικό είναι:

Πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Πως ν’ αγαπήσεις τον εαυτό σου. Και πώς να γνωρίσεις τον Θεόν.

Κατηχητικό είναι:

Πως ν’ αγαπήσεις τον Θεόν. Πως ν’ αγαπήσεις τους άλλους.

Και πώς να τους συγχωρείς.

Κατηχητικό είναι:

Πως ν’ ανακαλύψεις τα προτερήματά σου. Πώς να διορθώσεις τα ελλατώματά σου. Και πως να ολοκληρωθεί σωστά η προσωπικότητά σου.

Κατηχητικό είναι:

Να γνωρίσεις την Θρησκεία σου. Να σεβαστείς την Θρησκεία των άλλων. Και να τιμήσεις την δική σου Θρησκεία όσο μπορείς περισσότερο.

Κατηχητικό είναι:

Να σεβαστείς τους άλλους ακόμα και στα ελαττώματά τους.

Να σεβαστείς τους άλλους ακόμα και στην απιστία τους.

Να σεβαστείς τους άλλους ακόμα και στην κακία τους.

Να μην δεχθείς όμως: Να τους μοιάσεις στην απιστία. Να τους μοιάσεις στην κακία. Να τους μοιάσεις στην αδικία.

Κατηχητικό είναι:

Να μάθεις να εργάζεσαι με αξιοπρέπεια και απλότητα. Να μάθεις να προσφέρεις για το καλό του τόπου σου. Να είσαι δραστήριος βοηθώντας. Και όχι αφανής αδιαφορώντας.

Κατηχητικό είναι:

Να αγαπάς την αλήθεια. Να μην φοβάσαι να υποστηρίζεις το δίκαιο. Να αγαπάς τους άλλους όσο και τον εαυτό σου.

Κατηχητικό είναι:

Να δέχεσαι και τα πιο μικρά δώρα του Θεού με ευγνωμοσύνη. Να μην ξεχνάς να Τον ευχαριστείς για τις καθημερινές ευεργεσίες Του. Να θυμάσαι ότι τον εαυτό μας και τους άλλους και όλη μας την ζωή τα αφήνουμε στα χέρια του Θεού.

Κατηχητικό είναι:

Δώρο προς τον εαυτό μας και Ιεραποστολή προς τους άλλους. Μία τεράστια αγκαλιά: Του Χριστού μας προς όλους εμάς και η δική μας προς όλους τους άλλους.

Τέλος Κατηχητικό είναι:

Και ο πλησίον, οι άλλοι, όχι μόνο εμείς. Γι’ αυτό να τους καταλαβαίνεις και να τους συμπαθείς. Να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολύτεκνοι, φτωχοί και ορφανοί, γέροι άρρωστοι και πεινασμένοι, περιθωριακοί και απογοητευμένοι από την Ζωή.

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς άλλους ακόμη, οδηγείστε τα παιδιά σας, στο Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας Σας, μία ώρα την εβδομάδα είναι αυτή. Η εβδομάδα άλλωστε έχει 148 ώρες, θα βρεθεί μία ώρα ελεύθερος χρόνος. Σήμερα με την επικρατούσα κατάσταση στην Δημόσια Παιδεία, είναι αναγκαίο όσο πότε άλλοτε. Να είστε δε σίγουροι ότι έχουν να ωφεληθούν πολλά, αφού θα διδαχθούν: τον ηθικό νόμο, την αγάπη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την καλή κοινωνική συμπεριφορά, καθώς επίσης την πίστη στο Θεό και στη Πατρίδα μας!!

 

2) ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΝ!!

( Μικρή διδακτική παιδική ιστορία μεταξύ δύο φίλων).

Τα Κατηχητικά άνοιξαν και μας περιμένουν!!!

Αλλά θα μου πείτε: « Γιατί να πάω στο Κατηχητικό; ».

Την απάντηση θα την βρείτε στον παρακάτω διάλογο δυο παιδιών...

Δύο φίλοι συζητούν…

Αρχίζουν τα Κατηχητικά.

Ε, και ;

Λέω να πάω.

Τόσα μαθήματα και τρεξίματα έχουμε! Κι εσύ ψάχνεις να βάλλεις κι άλλο μπελά στο κεφάλι σου; Άσε καλύτερα , είναι χάσιμο χρόνου.

Δεν είναι καθόλου χάσιμο χρόνου! Είναι αλήθεια ότι έχουμε αρκετές υποχρεώσεις.

Όμως ειλικρινά, τι είναι μια ωρίτσα; Τι είναι να αφιερώσω μια ώρα για να ακούσω λίγα λόγια για το Θεό;

Καλά… Μία ώρα δεν είναι πολύ. Αλλά, πες μου, σε τι μπορεί να σε ωφελήσει το Κατηχητικό;

Πιστεύω , σε πολλά…

Ακούγοντας για το Θεό, θα αρχίσω σιγά-σιγά να Τον γνωρίζω.

Κι άμα γνωρίσω το Θεό, θα αρχίσω σιγά-σιγά να αγαπώ αληθινά Αυτόν και τους άλλους ανθρώπους.

Έχω τόσες απορίες για την πίστη μας, τον κόσμο, την ζωή…

Πού αλλού να εμπιστευτώ τα ερωτηματικά και τις σκέψεις μου ;

Κι άκου κι αυτό: Δεν θα είμαι μόνος!

Πολλά παιδιά σαν εμάς μέσα από το Κατηχητικό αναζητούν ιδανικά και εφοδιάζονται πνευματικά για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Συντροφιά με το Θεό και με άλλα παιδιά σαν κι εμένα κι εσένα , είναι το Κατηχητικό!

Μια συντροφιά, μια κοινή πορεία με στόχο το Θεό! Δεν ακούγεται άσχημα!

Τι λες, λοιπόν ; Θα έρθεις μαζί μου στο Κατηχητικό Σχολείο;

Ναι, το πήρα απόφαση: θα έρθω!!

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΕΙΚΟΝΩΝ:

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Ο Καιρός

Pirgos Greece Partly Cloudy (day), 33 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:19 am   |   Sunset: 7:37 pm
23%     22.5 km/h     34.203 bar
Forecast
Τρι Low: 18 °C High: 33 °C
Τετ Low: 17 °C High: 29 °C
Πεμ Low: 17 °C High: 27 °C
Παρ Low: 15 °C High: 27 °C
Σαβ Low: 16 °C High: 28 °C
Κυρ Low: 16 °C High: 27 °C
Δευ Low: 17 °C High: 27 °C
Τρι Low: 17 °C High: 26 °C
Τετ Low: 14 °C High: 23 °C
Πεμ Low: 13 °C High: 26 °C