Περιβάλλον
Γραμματοσειρά

Στα σκαριά 10 νέα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων- Εκτός η Μονάδα της Ηλείας – Αν και εφόσον, ανάλογα με τα προς αντιμετώπιση θέματα κρατικών ενισχύσεων


Κινητικότητα παρατηρείται στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ όσον αφορά τον Τομέα Περιβάλλοντος, με 10 νέα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και σημαντικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, η πρόοδος μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, είναι ικανοποιητική εφόσον ήδη έχουν εκδοθεί 52 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ (ήτοι 58% του Τομέα) και 208 αποφάσεις ένταξης 1,22 δισ. ευρώ για μια σειρά νέων έργων που υπόσχονται να αλλάξουν το τοπίο της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Τι δρομολογείται όμως και που;
– 6 νέα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων, εκ των οποίων 4 χωροθετούνται στην Κρήτη (Μονάδα κομποστοποίησης Αρχανών–Αστερουσίων, Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Χερσονήσου, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Αμαρίου, επέκταση ΧΥΤΥ Χανίων), το έργο της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων Ζακύνθου, που θα επιλύσει επείγοντα προβλήματα καταγγελιών και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και το έργο της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Μέχρι στιγμής, κανένα εξ αυτών δεν έχει σύμβαση κατασκευής, λόγω των διαδικασιών που επιβάλλει ο νέος Νόμος 4412/2016 (περί Δημοσίων Έργων).
Κατά τον αρχικό σχεδιασμό τους, τα έργα αυτά θα δημοπρατούνταν με την διαδικασία μελέτη/κατασκευή, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί του παρόντος λόγω μη ενεργοποίηση της σύστασης του προβλεπόμενου από τον Ν. 4412/2016 Μητρώου Αξιολογητών.
Καταγράφεται πρόθεση των δικαιούχων για εκπόνηση οριστικών μελετών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης.
– 2 έργα τοπικής εμβέλειας, η Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων Παρανεστίου και οι 2 ΣΜΑ στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του α’ εξαμήνου του 2018.
– 2 έργα τοπικής εμβέλειας στην Γλυφάδα και στο Αιγάλεω για δράσεις χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. Πρόκειται για έργα προμηθειών, τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν μέχρι τέλος του 2017.
Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: έως το 4ο τρίμηνο του 2018.
Πέραν των ανωτέρω, βρίσκονται σε τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης σημαντικά έργα, τα οποία χωροθετούνται σε νησιά (Λέρος, Μήλος, Σύρος), όπου επιλύουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχή τους.
Η ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχει εκδώσει 2 προσκλήσεις και αξιολογεί τμηματοποιημένα (phasing) και ώριμα έργα, που χωροθετούνται σε νησιά (ενδεικτικά: Νάξος, Λευκάδα, Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Κέα, Ίος, κ.ά.) και στην ηπειρωτική χώρα (ενδεικτικά Ναύπακτος, Ηλεία, κ.ά.), με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2017.
Επιδιώκεται, μέχρι το τέλος του 2017, η ένταξη 2 τμηματοποιημένων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στα νησιά της  Λευκάδας και της Ρόδου, καθώς και 2 νέων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Ναύπακτο και στην Ηλεία (ανάλογα με τα προς αντιμετώπιση θέματα κρατικών ενισχύσεων).

 

 

ypodomes

Ο Καιρός

Pirgos Greece Mostly Cloud (night), 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:20 am   |   Sunset: 7:35 pm
73%     11.3 km/h     34.203 bar
Forecast
Τετ Low: 17 °C High: 30 °C
Πεμ Low: 17 °C High: 28 °C
Παρ Low: 16 °C High: 27 °C
Σαβ Low: 17 °C High: 28 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 29 °C
Δευ Low: 18 °C High: 28 °C
Τρι Low: 18 °C High: 26 °C
Τετ Low: 17 °C High: 23 °C
Πεμ Low: 15 °C High: 22 °C
Παρ Low: 15 °C High: 24 °C