Πολιτισμός
Γραμματοσειρά

Σχολική γιορτή για την 77η  Επέτειο του ΟΧΙ διοργάνωσαν οι μαθητές  και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου στο Γυμναστήριο του σχολείου...

μεταφέροντάς μας στο κλίμα της εποχής εκείνης με ποιήματα, τραγούδια και βίντεο, σ΄ ένα πλούσιο πρόγραμμα που επιμελήθηκαν και συντόνισαν οι καθηγήτριες κ. Εύα Γρηγοροπούλου και Παναγιώτα Τσαγκαρουσιάνου.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εκτός των καθηγητών του σχολείου και αρκετοί γονείς και κηδεμόνες, καθώς επίσης και ο Υπεύθυνος ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Ηλείας κ. Αντώνης  Μαρίτσας και η συνεργάτρια του ΚΕΣΥΠ κ. Ευφροσύνη Ζαχαροπούλου.

Η γιορτή του σχολείου για το έπος του 40 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών όλων των τάξεων που ζωντάνεψαν στη μνήμη μας τις ηρωϊκές στιγμές του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, στα βουνά της Αλβανίας και μας θύμισαν ότι, όταν πρόκειται για την ελευθερία και το δίκαιο, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. 

Η γιορτή ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον Δντη κ. Γεώργιο Κομιώτη του μηνύματος του Υπουργού Παιδείας για την επέτειο, συνεχίστηκε με την ανάγνωση του Πρακτικού, την Παράδοση της  Σημαίας στον σημαιοφόρο και  τους παραστάτες. Ακολούθησε κείμενο για την Ελληνική σημαία και το χρονικό των γεγονότων, με προβολή σχετικών βίντεο, που οδήγησαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη Γερμανική Εισβολή.

Εγινε αναφορά  στο ρόλο των γυναικών στη διάρκεια του πολέμου, την κατοχή-πείνα-συσσίτια, την εκατόμβη ολόκληρων χωριών, την Αντίσταση. Ακολούθησε ο απολογισμός του πολέμου. Ακούστηκαν ποιήματα, όπως: «Πορεία προς το Μέτωπο»  και αποσπάσμα από το: «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και το ποίημα: «Φίλιππος» του Τάκη Σινόπουλου.

  Ακούστηκαν τα αξέχαστα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, τραγουδίστρια της νίκης  η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τους στρατιώτες και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο, το πανέμορφο: «Ακορντεόν» του Μάνου Λοϊζου σε στίχους Νεγρεπόντη και το: «Ασμα Ασμάτων» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ολοκληρώθηκε η όμορφη γιορτή με τον Εθνικό Υμνο και την απονομή των Βραβείων και Αριστείων στους μαθητές. 

Τέλος, η άψογα επιμελημένη και συντονισμένη γιορτή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από όλους τους μαθητές των τριών τάξεων, στο προαύλιο του σχολείου υπό το βλέμμα των καθηγητριών φυσικής αγωγής τους κ. Φανή Δανιελιάν και Χαρά Παπαδοπούλου.

Στην διοργάνωση της γιορτής βοήθησαν καίρια και οι κ. Κατερίνα Ζούνη και Κων/να Σωτηροπούλου, καθώς και οι μαθητές-τριες, με συμπεριφορά που ήταν στο πνεύμα του εορτασμού της σημαντικής αυτής  ημέρας.

Ο Καιρός

Pirgos Greece Clear (night), 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:28 am   |   Sunset: 8:53 pm
83%     6.4 km/h     33.932 bar
Forecast
Πεμ Low: 18 °C High: 33 °C
Παρ Low: 18 °C High: 30 °C
Σαβ Low: 18 °C High: 29 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 30 °C
Δευ Low: 20 °C High: 28 °C
Τρι Low: 19 °C High: 27 °C
Τετ Low: 18 °C High: 27 °C
Πεμ Low: 18 °C High: 28 °C
Παρ Low: 18 °C High: 28 °C
Σαβ Low: 18 °C High: 30 °C