Πολιτισμός
Γραμματοσειρά

Η ανάδειξη της Ηλείας σε κέντρο πολιτισμού και τουρισμού, μέσα από την αξιοποίηση του αρχαιολογικού της πλούτου και των τοπίων φυσικής ομορφιάς, ήταν ο κεντρικός στόχος που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό.

Από την πλευρά της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, ξεχώρισε η αναφορά στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα και η επανέναρξη των εργασιών αναστήλωσης και προστασίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠανΕκ ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και η δρομολόγηση της περαιτέρω ανάδειξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον Πύργου με την υπογραφή της τριετούς προγραμματικής σύμβασης.

Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε στις θεαματικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την περασμένη χρονιά και τόνισε ότι ήδη οι ενδείξεις για τη νέα χρονιά είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές.

Για την κρουαζιέρα και το Κατάκολο εξέφρασε την αισιοδοξία της για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας τη ζήτηση που υπάρχει για την Ανατολική Μεσόγειο, και πρόσθεσε ότι προχώρησαν οι αναγνωρίσεις των ιαματικών πηγών με ολοκληρωμένους φακέλους, όπως οι πηγές Γερανίου Καϊάφα και τα Λουτρά Κυλλήνης. Παράλληλα αποκάλυψε ότι έχουν υποβληθεί έξι προτάσεις για ξενοδοχειακές μονάδες στη Δυτική Ελλάδα (οι τρεις στην Ηλεία), συνολικού προϋπολογισμού 20,8 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι η Ολυμπία θα είναι στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα και ότι υπάρχουν συζητήσεις για διοργανώσεις που θα αναδείξουν την περιοχή, σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ολυμπιακή Ακαδημία.

«Έχουμε μείνει λίγο πίσω, γιατί αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεργασία και αν δεν έχουμε λυμένα ορισμένα προβλήματα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Είμαι αισιόδοξος όμως, βάζουμε στόχους και μπορούμε να τους πετυχαίνουμε», είπε ο κ. Βασιλειάδης.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων από τους φορείς, ο βοηθός Περιφερειάρχη Ολυμπισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Δημ. Κωσταριάς αναφέρθηκε στην πρόταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) για εγκατάσταση της Ακαδημίας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ζητώντας τη συνεργασία και την υποστήριξη της πολιτείας για το εγχείρημα.

 

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Λευτέρης Βαρουξής, στάθηκε στην ανάγκη ανάδειξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο ιαματικός, ο ανασκαφικός και ο συνεδριακός, κάνοντας ειδική αναφορά στη διασύνδεση των ιαματικών πηγών Καϊάφα και Κυλλήνης. Παράλληλα, ο κ. Βαρουξής υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να έχει η Ολυμπίας ως κέντρο αθλητικού τουρισμού και πρότεινε την κατασκευή σύγχρονου σταδίου για τη φιλοξενια αθλητικών γεγονότων παγκοσμίου βεληνεκούς, σημειώνοντας ότι η Ολυμπία θα πρέπει να αποκτήσει ξεχωριστό μπραντ νέιμ στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής από τον ΕΟΤ.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Χήνος στάθηκε επίσης στην ανάγκη νέων και σύγχρονων υποδομών στην Ολυμπία, για την ανάδειξη της περιοχής σε πόλο αθλητικού τουρισμού και τη φιλοξενία πλήθους δραστηριοτήτων.

 

 

patris

Ο Καιρός

Pirgos Greece Sunny, 23 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:55 am   |   Sunset: 8:20 pm
50%     6.4 km/h     33.965 bar
Forecast
Δευ Low: 17 °C High: 35 °C
Τρι Low: 19 °C High: 31 °C
Τετ Low: 19 °C High: 30 °C
Πεμ Low: 19 °C High: 30 °C
Παρ Low: 19 °C High: 29 °C
Σαβ Low: 18 °C High: 29 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 28 °C
Δευ Low: 18 °C High: 29 °C
Τρι Low: 17 °C High: 28 °C
Τετ Low: 17 °C High: 28 °C