Υγεία
Γραμματοσειρά

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Ηλείας για τις ρευματικές παθήσεις: Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα!


«Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) νομού Ηλείας να πραγματοποιήσουν μια ακόμα δράση ενημέρωσης. Αυτό συνέβη το πρωί της Τετάρτης όπου στην πλατεία δικαστηρίων στον Πύργο (από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ.), έστησαν περίπτερο ενημερώνοντας τους πολίτες με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες (βροχή), αρκετοί ήταν οι πολίτες που σταμάτησαν στο περίπτερο και συζήτησαν για τις ρευματοπάθειες εκδηλώνοντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους για να γίνουν μέλη του συλλόγου.
«Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ελπίζει και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν με το γιατρό τους όταν εμφανίζονται πιθανά συμπτώματα κάποιου ρευματικού νοσήματος όπως ο επίμονος πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, η υπερβολική κόπωση, η ακαμψία και η κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, διαδικτυακή καμπάνια, και το Σχολείο Αγωγής Υγείας, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά φέτος τον Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί το 2018. Εμείς προσκαλούμε όσους νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα νοσήματα, ρευματολόγους και ιατρούς που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις καθώς και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν από ρευαματικά αυτοάνοσα νοσήματα, να γίνουν μέλη-εθελοντές του συλλόγου μας»… δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Πλάγου.
Επίσης στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. αναφέρεται πως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί το ρευματικό νόσημα. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν τον νοσούντα να λάβει την καλύτερη φροντίδα και να έχει ποιότητα ζωής:
• Να μην αποκλειστεί από το φόβο. Θα χρειαστεί θάρρος για να πολεμήσει το Ρευματικό Νόσημα
• Να κρατήσει αντίγραφο (εάν είναι δυνατόν ηλεκτρονικό) του ιατρικού φακέλου του στο σπίτι, με λίστα φαρμάκων, εργαστηριακές εξετάσεις και σημειώσεις του ιατρού του
• Να προετοιμάζεται πριν την επίσκεψη στον ιατρό, να συλλέγει πληροφορίες, να καταγράφει ερωτήσεις και θέματα προς συζήτηση
• Να γνωρίζει το λόγο που του χορηγήθηκε το κάθε φάρμακο
• Να ζητάει πληροφορίες από τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς αλλά και αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους για τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή τις ανεπιθύμητες δράσεις
• Να ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της επιστήμης και νέες εγκεκριμένες θεραπείες
• Να μην καπνίζει και κυρίως
• Να δεχτεί ότι ο ίδιος κατ’ αρχήν, θα πρέπει να διαχειριστεί το Ρευματικό Νόσημα ακόμα και εάν έχει δίπλα του αρωγό μέλη της οικογένειάς του και τον ιατρό του.
Να σημειωθεί πως σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, τα μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ηλείας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις στα ιατρεία των ρευματολόγων Κώστα Ιορδάνου (σήμερα) και Μαρίας Χριστοπουλου (αύριο), στον Πύργο.

erapirgou

Ο Καιρός

Pirgos Greece Clear (night), 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:28 am   |   Sunset: 8:53 pm
83%     6.4 km/h     33.932 bar
Forecast
Πεμ Low: 18 °C High: 33 °C
Παρ Low: 18 °C High: 30 °C
Σαβ Low: 18 °C High: 29 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 30 °C
Δευ Low: 20 °C High: 28 °C
Τρι Low: 19 °C High: 27 °C
Τετ Low: 18 °C High: 27 °C
Πεμ Low: 18 °C High: 28 °C
Παρ Low: 18 °C High: 28 °C
Σαβ Low: 18 °C High: 30 °C